Tips & tricks för tillagning av korv

En korv är inte bara en korv. Det är goda råvaror, traditioner och fina hantverk. Och en GØL-korv görs precis efter stolta, nordjyska hantverkstraditioner.

Därför är GØL-korvar också en klassiker i många hem, och en stor favorit på grillen, i varmkorven, till brunchbordet, i grytor eller som läckra tillbehör. Det kan dock vara en hel konst att laga den perfekta korven – speciellt när alla har sin favorit och preferens för matlagning.

Vi har testat olika tillagningsmetoder som samlat lite tips och tricks som du kan använda när du behöver vägledning och inspiration.

Hur kokar man korv/pölser? Hur länge skall korven koka? Hur lång tid skall korven ligga i ugnen? Hur grillar man korv utan att den spricker?

Läs och lär mer om olika tillagningsmedtoder:

TEMPERATUR & TÅLAMOD

En av de frågor vi oftast springer på är hur man tillagar en korv utan att den spricker.

Här är ett av de viktigaste rådern: temperatur och tålamod. Det är nämligen så att korvens innertemperatud helst inte bör överstiga 80°C. Vid hög värme expanderar köttet i korven och skinnet börjar därmed spricka - och all den goda saften rinner ut.

TILLAGNINGSMETODER

Kokning

GØL Röda pölser och GØL Wienerpølser är klassiska kokkorvar, men GØL Grillkorv kan självklart också kokas. Egentligen är det dock helt fel att säga att en korv skall kokas, för i själva verket ska den inte kokas alls, utan helt enkelt värmas - annars finns det risk att korven spricker.

DEN KÄRLEKSFULLA TILLAGNINGSMETODEN
 1. Fyll en gryta med vatten och koka upp. Se till att välja en panna som är lagom i storlek och där korvarna får plats.
 2. När vattnet kokar - stäng av värmen och lägg försiktigt i korvarna och lägg på locket.
 3. Låt korven ligga i vattnet i 10-15 min. tills de är uppvärmda. 
 4. Dina GØL korvar är nu klara för servering. Servera t.ex. i en klassisk korv med bröd, eller som tillbehör till en potatissallad.
 5. Smaklig måltid.

Är tålamodet redan satt på prov? Vill du att det skall gå snabbt? Prova då metoden: "Snabbtillagningsmetoden" som beskrivs nedan.

 1. Fyll en gryta med vatten och lägg korvarna i grytan. Se till att välja en gryta som är lagom i storlek och där korvarna får plats.
 2. Strax innan vattnet når kokpunkten stänger du av plattan. Var försiktig. Om vattnet börjar koka finns det risk att korvarna spricker.
 3. Låt korvarna ligga i vattnet i 5-10 min. tills de är genomvärmda.
 4. Smaklig måltid.

Har du tid och tålamod, prova "GØL rekommenderar - Den kärleksfulla tillagningsmetoden", då får vi den perfekt tillagade korven, där saft och kraft bevaras. Läs metoden i punkten ovan; "Hur kokar man korv?".

 • Välj en gryta som är tillräckligt stor så att korvarna får gott om plats. Se samtidigt till att det finns tillräckligt med vatten i pannan för att täcka alla korvar.
 • Tänk på att vattnet inte får koka medan korvarna tillagas eftersom korvarna då kan spricka.
 • Vissa sticker hål i sina korvar för att förhindra att de spricker, men korvar spricker när de når för hög temperatur. Försök istället att följa GØL:s rekommendation för matlagning, så att saft och kraft bevaras i korven.
 • Önskar du att framhäva smaken lite extra i dina korvar, så är detta trick ett måste för dig: Tillsätt ¼ lök, ½-1 msk ättika, lite hela pepparkorn samt lite salt i vattnet (beroende på smak kan du även tillsätta 1-2 lagerblad).
 • De traditionella matlagningskorvarna som röde pölser och wienerpölser är kokta och rökta över bokflis, vilket ger den goda smaken som GØL korv är känt för.
  Det betyder också att alla våra korvar kan ätas direkt ur förpackningen som ett snacks, som mellanmål eller på en lunchmacka eller i en sallad.
 • De traditionella kokkorvarna röde pölser och wienerpölser är också perfekta till stekning, grill och grytor som t.ex. korvstroganoff.

Stekpanna

Alla våra GØL korvar passar bra till stekning. Och även om GØL Röde pölser och Wienerpølser är klassiska kokkorvar, betyder det inte att de inte också går lika bra att steka eller grilla.

Att stela en korv, så den får en krispig yta utan att spricka, och så att den bevarar saften, kräven tålamod och kärlek. Man måste vaka över dom och vända korvarna ofta.

DEN KÄRLEKSFULLA TILLAGNINGSMETODEN
 1. Lägg korvarna på en kall, torr panna. Stek korven på svag värme.
 2. Kom ihåg att vända på korven ofta. i början ca var 10-12 min. Det säkerstället att korven inte spricker så lätt. I takt med att korven värms, så behöver den vändas oftare.

 

Smal korv - pölser, wienerkorv:

 

Tjock korv:

 • Efter ca. 45-55 min. bör korvarna vara klara och genomstekta.
 • Servera t.ex. GØL Chorizo med en god och krämig potatissallad eller en korv-paella.
 • Smaklig måltid.

Sätts tålamodet på prov? Skall det gå snabbare? Prova då metoden: Den snabba tillagningsmetoden som bekrivs nedanför.

 • Lägg korvarna i en kall, torr (eller med ytterst lite fett) panna. Stek korven vid jämn medelvärme.
 • Kom ihåg att vända korvarna ofta, om du vill undvika att de spricker (ca. var 8-10 min.).


Smal korv:

 • Efter ca. 25-30 min. bör korvarna vara klara.
 • Smaklig måltid.

Tjock korv:

 • Efter ca. 30-35 min. bör korvarna vara klara.
 • Smaklig måltid.

Har du tid och tålamod så prova ”GØL rekommenderar – Den kärleksfulla tillagningsmetoden”, så får du enligt oss den perfekt tillagade korven, där saft och kraft bevaras. Läs metoden i punkten ovanför; "Hur steker man korv i stekpanna?".

 • Vissa sticker hål eller skårar sina korvar för att undvika att de spricker, men korvar spricker när de uppnår för hög temperatur. Prova istället att följa GØLs rekommendationer för tillagning så att saft och smak bevaras i korven.
 • Önskas en ännu mer krispig, och karamelliserad yta, kan små snitt i ett skivat mönster bidra till detta, eftersom saften och fettet från korven dras ut och karamelliseras ännu mer. Se till att vända korvarna ofta, det gör att korvarna inte spricker. 
 • Lägg en bit aluminiumfolie på pannan och lägg korvarna ovanpå. Detta kan bidra till att ge en lite slätare och knaprigare stekskorpa samt underlätta rengöringen.
 • Alla våra GØL korvar är kokta och rökta över bokflis, vilket bidrar till den goda smaken, som GØL korv är känt för. Det betyder också, att alla våra korvar kan ätas direkt ur förpackningen utan att tillagas.
 • Korv är en idealisk ingrediens i köket – speciellt när det skall gå snabbt. På nolltid kan du trolla fram en läcker pastarätt, en god hotdog, eller en god gryta. Korv är också gott som topping på pizza eller i pitabrödet eller pyttipannan.

Grill

Grill kräver GØL

Grill är för många synonymt med korv på grillen och lyckligtvis har GØL ett brett utval av korv och olika smakvarianter, som alla passar på grillen.

Tillagning på grill kräver tålamod och omsorg, om man vill undvika spruckna och brända korvar.

DEN KÄRLEKSFULLA TILLAGNINGEN

Oavsett om du föredrar att grilla över kol eller gas så är vår rekommendation densamma. Korv ska grillas på "låg" värme - i alla fall om du vill undvika spruckna och brända korvar.

 1. Lägg korvarna på grillgallret över indirekt värme.
 2. Tricket nu är att vara uppmärksam och passa korvarna. Se till att vända korvarna ofta – hellre en gång för mycket än en gång för lite. Även om korvarna grillas av indirekt värme går det snabbt. Korvarna ska vändas ofta - ca. var 1-2 minut beroende på värmen från din grill.

Smal korv:

 • Efter 10-16 min. bör korvarna vara klara. Beroende på värmen från grillen kan det såklart variera.
 • Servera t.ex. GØL Cabanossy med en krämig potatissallad med senap eller en sommarsallad.
 • Smaklig måltid.

Tjock korv:

 • Efter 16-22 min. bör korvarna vara klara. Beroende på värmen från grillen kan det såklart variera.
 • Servera t.ex. GØL Cheddar Chili med en sallad eller grillade grönsaker. Eller prova att skära korvarna i tjocka bitar och gör grillspett med körsbärstomater, champinjoner och majskolvar.
 • Smaklig måltid.

Är tålamodet satt på prov? Skall det gå snabbt? Prova då metoden:”Den snabba tillagningsmetoden" som beskrivs nedanför.

Att grilla korv är i sig en relativt snabb tillagningsmetod.

 1. Lägg korvarna på grillen vid direkt värme - men håll koll på korvarna - det går snabbt! 
 2. Vänd korvarna ofta ca. varje minut.

Smal korv:

 • Redan efter 5-6 min. bör korvarna vara klara.
 • Smaklig måltid.

Tjock korv:

 • Efter 6-8 min. bör korvarna vara klara och gemomstekta.
 • Smaklig måltid.

​​Har du tid och tålamod så prova ”GØL rekommenderar – Den kärleksfulla tillagningsmetoden”, så får du enligt oss den prefekt tillagade korven, där saft och smak bevaras. Läs metoden i punkten ovanför; "Hur grillar man korv?".

 • Vissa sticker hål i sin korv, för att undvika att de spricker. Korven spricker dock när de uppnår för hög temperatur. Prova istället att följa GØLs rekommenderade tillagning, så att saft och smak bevaras i korven.
 • Föredras en ännu mer krispig yta, kan du skära räfflor eller ett snittmönster i korven. Detta gör att saften och fettet från korven dras ut och karamelliseras.
 • Se till att vända korvarna ofta, så att de inte spricker.
 • Om det ändå blir för varmt på grillen och du tycker att det går för fort, använd då en grillplåt att grilla korvarna på. Korvarna kommer dock inte ha fullt lika tydliga grillränder, vilket annars gör att korven ser extra god ut, men misströsta inte. Vill du ha tydligare grillränder, ta bort korvarna när de är genomvärmda och låt dem svalna i 2-4 min. för att sedan grilla dem kort över direkt värme - men se upp - vi pratar om max. 1 min. på varje sida.
 • Linda in dina korvar i bacon, på så sätt spricker inte korven så lätt – och vem gillar inte kombinationen bacon och korv?
 • Tänk på att stänga locket på din grill, speciellt om den står ute, annars riskerar du att den rostar.
 • Om du vill förhindra att dina korvar, kött och grönsaker fastnar i grillgallret, prova att gnida en halverad potatis på gallret innan du grillar.
visste du att

Brasa

Brasamat är mysig mat!

Faktum är att brasor är utmärkta för att laga allt från smördeg och korv till läckra grytor och pannrätter. Därför lämpar sig alla GØLs korvar även till matlagning över lägereld.

Men att laga mat över en lägereld kräver också förberedelser och tålamod. Precis som med en grill får man det bästa resultatet genom att invänta en glöd, snarare än att tillaga maten och korven över eld. En brasglöd tar tid och en bra mängd ved för att hålla igång.

DEN KÄRLEKSFULLA TILLAGNINGSMETODEN

 • Det rekommenderas att korvarna stekes på ett galler över brasan. Som vid grill rekommenderas att korven läggs över indirekt värme. Se annars till att korvarna ligger på gallret såpass högt att de inte blir för varma och därmed spricker.
 1. Lägg korvarna på gallret.
 2. Håll ett öga på korven och vänd ofta - ca. var 1-2 min. beroende på värmen från elden.

Smal korv:

 • Redan efter 6-10 min. bör korvarna vara genomvärmda och klara.

Tjock korv:

 • Efter 8-12 min. bör korvarna vara klara.
 • Skall det bakas pinbröd, börja med att grilla korven lätt på en pinne över öppen eld. När korven fått lite färg, vira smördegen runt korven och grilla färdigt över brasan.

Ugn

Korv kan även tillagas och stekas i ugnen, och det kan vara en bra metod att använda - speciellt när det ska stekas stora mängder korv på en gång.

Alla våra GØL korvar går fint att tillaga och stekas i ugnen.

Tillagning i ugn kan ses lite som en blandning av pannstekning och grill vid indirekt värme. Och som med de övriga tillagningsmetoderna är det viktigt att vara försiktig med temperaturen och tillagningstid.

Ugnen är en bra och enkel metod, för att laga goda ugnsrätter med korv. Prova t.ex. detta recept på Ostgratinerad korvgratäng.

DEN KÄRLEKSFULLA TILLAGNINGSMETODEN
 1. Täck en bakplåt eller form med folie eller bakplåtspapper.
 2. Lägg korven i formen.
 3. Sätt in formen i en kall ugn och sätt ugnen på 150°C.
 4. Vänd korvarna några gånger under tiden.

Smal korv:

 • Efter 12-16 min bör korvarna vara klara, beroende på ugn.
 • Prova t.ex. att laga en smal korv och servera till brunchen med familj och vänner.


Tjock korv:

 • Korvarna bör vara klara efter ca. 18-22 min, beroende på ugn.

Skall det gå snabbt? Prova metoden: ”Den snabba tillagningsmetoden" som bekrivs nedanför.

 1. Förvärm ugnen till ca. 175°C. Temperaturen kan variera beroende på ugn.
 2. Täck en bakform eller plåt med folie eller bakplåtspapper.
 3. Snitta ev. korvarna och lägg på bakplåten.
 4. Sätt in plåten i ugnen.
 5. Vänd korvarna efter ca. halva tiden.

 

HUR LÄNGE SKALL KORVEN VARA I UGNEN?

Smal korv:

 • Efter 8-12 min. bör korvarna vara klara. Beroende på ugn kan detta variera.
 • Smaklig måltid.

 

Tjock korv:

 • Efter 12-16 min. bör korvarna vara klara. Beroende på ugn kan detta variera.
 • Smaklig måltid.

​​Har du tid och tålamod så prova ”GØL rekommenderar – Den kärleksfulla tillagningsmetoden”, så får du enligt oss den perfekt tillagade korven, där saft och smak bevaras. Läs metoden i punkten ovanför; "Hur steker man korv i ugn?".

 • Ugnar varierar mycket både vad gäller temperatur och värmefördelning i ugnen, så temperatur och tillagningstid kan behöva anpassas.
 • Vid tillagning i ugn får korven inte riktigt samma krispiga yta som vid tillagning i stekpanna eller grill, så här kan man ev. snitta några snitt i korven, så att saft och fett kan tränga igenom och ge en lätt karamelliserad yta.