Frågor & svar om GØL korv

Q&A

Varför är röde pölser röda? Hur många korvar äter en person? Är GØL korv glutenfri? Hur kokar man röde pölser? Här på denna sida har vi samlat information och Her på siden har vi samlet generel information samt en serie svar på de frågor vi oftast får, så att du kan hitta svar på allt du vill veta om GØL korv.

 

Hitta frågor och svar nedan eller gå in direkt på avsnittet med generella frågor om korv, produktrelaterade frågor eller frågor om tillagning av korv.

Generellt om korv

Den röde pölsern är en klassiker och en stor favorit. Men varför är den röd?

Den röda pölsern är ursprungligen en wienerkorv. Fenomenet röda korvar uppstod när man tidigt 1900-tal bestämde sig för att hälla över de dagsgamla korvarna med rött färgämne, för att ge dem ett mer inbjudande utseende.

I Kødbyen i Köpenhamn samlades varorna som inte längre var dagsfärska. De färgades med rött färgämne och såldes till den fattigaste delen av befolkningen.

Efterhand blev de röda korvarna populärast, och på grund av deras popularitet blev de allt vanligare bland hela befolkningen. Som tur är är det dock längesedan man färgade tveksamt kött rött.

Idag är röde pölser en världskändis och mycket uppskattad av människor världen över.

Utöver färgen är det oftas ingen stor skilland på en röde pölser och en wienerkorv.
Se mer under avsnittet ”Varför är röde pölser röda?”

För korvtillverkning används oftast naturtarm som lammtarm och gristarm, men vissa använder en konsttarm i form av kollagentarm/proteintarm.

Lammtarmar är tunna och fina och används oftast till korvtyper som Hotdog  och Wiener.

Fläsktarm är däremot lite tjockare och större än lammtarm och passar därför bra till de större korvarna som våra tjocka grillkorvar.

Proteintarm eller kollagentarm är gjorda av kollagenfibrer från nötkött eller gris. Eftersom de tillverkas mekaniskt kan de göras mer enhetliga i utseende och storlek. Proteintarm/kollagentarm är ofta känsligare för värme än naturliga tarmar och måste förberedas med lite mer omsorg.

Vi använder endast naturtarm till våra GØL-korvar. I ingredienslistan kan du alltid se vilken tarm som används för varje produkt.

Korv kan lätt frysas, och det kan förlänga hållbarheten och samtidigt vara ett bra sätt att minska matsvinnet. Vid frysning kan det dock bli en liten förändring i smak och konsistens. Vi rekommenderar därför att korvarna används inom 2-3 månader.

Korv har generellt sett kortare hållbarhet vid frysning på grund av fetthalten. Ju högre fetthalt, desto kortare hållbarhetstid, eftersom fett kan härskna snabbare. Korvarna går bra att äta även om de har lagrats längre än rekommenderat, men kvaliteten och smaken kan försämras.

Korvar ska inte frysas igen efter upptining, såvida de inte har tillagats på nytt i till exempel en gryta.

Hitta inspiration här. Recept med GØL korv.

Beroende på typ av korv består de traditionella korvarna oftast av en färs gjord på fläsk, nötkött eller en kombination blandat med kryddor och stoppad i en tarm.

Våra GØL-korvar, som du hittar i butikerna, tillverkas på vår korvfabrik i Svenstrup på Nordjylland. Här tillverkar våra duktiga korvmakare flera tusen korvar dagligen och det sker enligt stolta hantverkstraditioner. GØL-korvar är gjorda av bra råvaror, som enligt vår uppfattning är bäst kvalitetsmässigt, och ger de bästa GØL-korvarna. Vi använder fläsk och styckningsdelar, gärna framifrån av grisen, såsom axel- och käksnitt.

Processen för tillverkning av GØL-korvar är föremål för strikta kvalitetsprocedurer från och med mottagandet av köttet tills produkterna skickas ut till våra kunder.

Korvtillverkningen börjar med att köttet mals och rörs till färs. Färsen är smaksatt med våra egna kryddblandningar, som är framtagna specifikt för varje enskild variant, så att de uppnår den unika och goda GØL-smaken. Färsen stoppas sedan i ett naturtarm från antingen gris eller lamm. Det hjälper till att ge det krispiga skinnet och en korv med gott knäck. Läs mer i avsnittet "Vilken tarm används till korv?".

Korvarna hängs på galler där de torkar en kort stund. Sedan körs de in i våra kok- och rökugnar, där korvarna kokas och försiktigt röks över bokflis. Till sist packas korvarna i förpackningar och skickas ut till butikernas kyldiskar.

Du kan alltid hitta Bäst före datum på förpackningen. Hållbarheten på GØL korv är 5 dagar efter öppning, om du förvarar dom enligt instruktionerna.

Produktrelaterat

Ja, alla våra GØL korvar kan ätas direkt ur förpackningen utan att tillagas, eftersom de är kokta och rökta.

Det framgår alltid av ingredienslistan om färgämne har använts i våra GØL-korvar. Självklart använder vi bara naturliga och livsmedelsgodkända färgämnen i våra GØL-korvar.

Allergener framgår i ingredienslistan genom att de är fetmarkerade, om de ingår i produkten.

Gluten finns på EU:s lista över allergener som ska deklareras och markeras i ingredienslistan, så det kommer alltid att stå på ingredienslistan markerad med fet stil om det ingår i produkten.

GØL-korvar är kända för kvalitet och bra råvaror. Det är därför vi bara använder naturtarm till våra GØL-korvar, eftersom vi anser att det är en kvalitetsstämpel. Våra tunna korvar som Hotdog-, Wienerkorvar tillverkas i lammtarm, medan våra tjocka korvar stoppas i gristarm. Du kan uppleva en liten variation i utseende och tarmtjocklek eftersom det är en naturprodukt, men det är helt naturligt. I ingredienslistan kan du alltid se vilken tarm som har använts för de enskilda produkterna.

Du hittar alltid ingredienslista och näringsinnehåll för våra produkter på förpackningen eller på vår hemsida under den enskilda produkten här.

Antalet kalorier i en korv är individuellt från produkt till produkt och från märke till märke.

Vi erbjuder ett stort utbud av GØL-korvar, men några av våra sorter finns endast i butikerna under grillsäsongen där korvsortimentet oftast är störst.

visste du att
tips

TILLAGNING

Faktum är att alla våra korvar kan ätas kalla direkt ur påsen utan tillagning, eftersom våra GØL-korvar redan är kokta och rökta över bokflis.

Vid tillagning av korv är den optimala kärntemperaturen enligt oss 75⁰C. Om korvens kärntemperatur överstiger 80⁰C kommer färsen i korven att expandera, och korven "går ur sitt goda skinn" och spricker.

Det är inte nödvändigt att koka GØL-korvar innan de äts. Alla våra GØL-korvar är redan kokta och rökta.

Våra GØL Hotdog- och wienerkorvar är klassiska matlagningskorvar, som vanligtvis tillagas genom kokning, men de kan även enkelt tillagas på andra sätt, som panna eller grill.

Läs mer om att laga korv i vår tillagningsguide.

Vi har testat och samlat olika tillagningsmetoder och tips för dig som skulle kunna behöva lite vägledning. Läs mer om att koka korv och hitta bra tips i vår tillagningsguide.

Vi har testat och samlat olika tillagningsmetoder och tips för dig som skulle kunna behöva lite vägledning om hur du steker den perfekta korven utan att den spricker. Läs mer om stekkorv här.

Vi har testat och samlat olika tillagningsmetoder och tips för dig som skulle kunna behöva lite vägledning.

Läs mer om att grilla korv och hitta bra tips och tricks här i vår tillagningssguide.

Vi har samlat tips och instruktioner för att laga korv i ugnen här.

Du kan värma varma korvar i mikron, men det är ingen metod vi skulle rekommendera. Den snabba värmetillförseln kan lätt få korvarna att spricka - så var försiktig med metoden.

Du kan enkelt laga GØL-korvar direkt från frysen. Man ska dock vara medveten om att vattnet svalnar rejält när de frysta korvarna läggs i. Tillagningstiden förlängs därför när korvarna tillagas direkt från fryst.